womenEIT

«Η καινοτομία δεν έχει φύλο» – Το EIT Health InnoStars δεσμεύεται να υποστηρίξει γυναίκες που πρωτοπορούν

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τιμήσουμε τις γυναίκες της καινοτομίας. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην επιστήμη.Το EIT Health έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη συμπεριληπτικότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών στα καινοτόμα εγχειρήματα στον τομέα της Υγείας.

Καθώς το ενδιαφέρον για την ισότητα των φύλων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος άρχισε να αλλάζει και να κάνει βήματα προς μία καλύτερη ισορροπία. Σήμερα, περισσότερα κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και συνεχίζουν τις σπουδές τους παγκοσμίως, υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων στην επιστήμη.

Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO  μόλις το 33% του ερευνητικού δυναμικού είναι γυναίκες. Η επιστημονική έκθεση του οργανισμού δηλώνει ότι παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν το ένα τρίτο του ερευνητικού δυναμικού, οι ίδιες αντιπροσωπεύουν το 45% των φοιτητών σε προπτυχιακό επίπεδο και το 55% των φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ στα διδακτορικά οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 44%! Στερεότυπα, τεκνοποίηση και μητρότητα ενδεχομένως εμποδίζουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στην καινοτομία, καθώς και στη βιομηχανία της υγείας. Το γεγονός ότι το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας είναι γυναίκες, και πληρώνονται 11% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, δημιουργεί ακόμα μία θλιβερή αντίθεση. Αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί, μεταξύ άλλων, με προγράμματα που προωθούν τη συμπεριληπτικότητα και ενισχύουν τη συμμετοχή των γυναικών.

«Παρότι υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα γυναικών στην καινοτομία, η παγκόσμια εικόνα είναι ακόμα απογοητευτική. Μπορεί κανείς να θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών είναι αναγκαίες ή να θεωρεί πως έχει ήδη μειωθεί το χάσμα γυναικών και ανδρών στην επιστήμη. Για εμάς που εργαζόμαστε στην καρδιά της  καινοτομίας, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται και αναμφίβολα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να υποστηριχθούν πρωτοπόρες γυναίκες και νέα κορίτσια. Για παράδειγμα, αν δούμε τον κόσμο των startups στην Υγεία, εύκολα θα παρατηρήσουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων στα προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Health είναι γυναίκες» δηλώνει η Mónika Tóth,  διαχειρίστρια του προγράμματος EIT Health RIS, του EIT Health InnoStars. «Οι καινοτομίες δεν έχουν φύλο. Πίσω από κάθε λύση που μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου ή να βελτιώσει τη θεραπεία των ασθενών, βρίσκονται ομάδες η σύνθεση των οποίων ποικίλλει. Ωστόσο, θα ήθελα να ενθαρρύνω τις γυναίκες να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη υγεία και μακροζωία», προσθέτει.

Εντός του 2021 το ΕΙT Health οργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα Women Entrepreneurship Bootcamp. Σκοπός του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν γυναίκες στην ηγετική τους ομάδα και να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα και στην προσέλκυση επενδυτών. Το πρόγραμμα, διάρκειας επτά εβδομάδων, παρέχει εντατική εκπαίδευση, καθοδήγηση και ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης στη Βαρκελώνη (Ισπανία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία) και την Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Οι διοργανωτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για νεοσύστατες και νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες είτε διευθύνονται από γυναίκες είτε έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στη διοίκηση. Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν έως τις 16 Μαρτίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο


Ημερολόγιο

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
27
28
29
30
1
2
3
Events for Δεκέμβριος

3

4
5
6
7
8
9
10
Events for Δεκέμβριος

10

No Events
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Events for Δεκέμβριος

20

No Events
Events for Δεκέμβριος

21

No Events
Events for Δεκέμβριος

22

No Events
Events for Δεκέμβριος

24

No Events
25
26
27
28
29
30
31
Events for Δεκέμβριος

25

No Events
Events for Δεκέμβριος

26

No Events
Events for Δεκέμβριος

27

No Events
Events for Δεκέμβριος

28

No Events
Events for Δεκέμβριος

29

No Events
Events for Δεκέμβριος

30

No Events
Events for Δεκέμβριος

31

No Events
1
2
3
4
5
6
7