EU industry research space quantum

Νέες λεπτομέρειες για το σχέδιο βιομηχανικής έρευνας 3,4 δισ. Ευρώ της Ε.Ε.

Τα χρήματα προορίζονται για διαστημική έρευνα, νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, κβαντικούς υπολογιστές και πράσινη κατασκευή.

Ένα νέο σχέδιο προγράμματος δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για 15 ερευνητικές προσκλήσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επενδύσει σχεδόν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να στηρίξει τη μετάβαση σε μια ψηφιακή και πράσινη οικονομία και να προωθήσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου «Ορίζοντας Ευρώπη» για την ψηφιακή, τη βιομηχανική και τη διαστημική έρευνα περιγράφει έξι βασικούς στόχους ηγεσίας στις κλιματικά ουδέτερες βιομηχανικές αλυσίδες αξίας. αυξημένη αυτονομία στις βασικές αλυσίδες αξίας · ψηφιακή κυριαρχία; ανάπτυξη μιας ασφαλούς και ευέλικτης οικονομίας · αξιοποίηση υφιστάμενων επενδύσεων σε συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και παρατήρησης της γης · και τη δημιουργία ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας.

Από τον συνολικό προϋπολογισμό που θα διατεθεί σε αυτή την ομάδα, 724 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν τα επόμενα δύο χρόνια για την ψηφιοποίηση των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Οι προσκλήσεις θα δώσουν προτεραιότητα σε έργα έρευνας & ανάπτυξης που είναι πολύ κοντά στην αγορά και που συμβάλλουν σε νέους κόμβους για εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, όπως ανακύκλωση απορριμμάτων και βοηθώντας τη βιομηχανία να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ο μεταποιητικός τομέας της Ε.Ε. απασχολεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 22% της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι κατασκευές απασχολούν 18 εκατομμύρια άτομα και συμβάλλουν 9% στο ΑΕΠ της Ε.Ε.. Αυτά είναι σημαντικά κομμάτια της συνολικής οικονομίας, αλλά και οι δύο τομείς πρέπει να μειώσουν σημαντικά τη ρύπανση και τα απόβλητά τους και να αυξήσουν την ανακύκλωση.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς στον κατασκευαστικό τομέα. Στη μεταποίηση, μόνο το 12% των εταιρειών στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν τεχνολογίες big data, ενώ μόνο 1 στις 5 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι υψηλά ψηφιοποιημένη.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες υστερούν σε σχέση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ και την Κίνα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Για να αντιστραφεί αυτό, η Επιτροπή θα δαπανήσει 759 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης για να βοηθήσει την Ε.Ε. να επιτύχει στρατηγική αυτονομία αναπτύσσοντας τις δικές της ψηφιακές τεχνολογίες. Η Επιτροπή θα προκηρύξει επίσης προσκλήσεις για έργα που θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πρώτων και προηγμένων υλικών.

Άλλα 346 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να τυποποιήσουν και να μοιραστούν βιομηχανικά δεδομένα.

Ψηφιακή τεχνολογία αιχμής

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η Ε.Ε. θα επενδύσει άλλα 733,5 εκατομμύρια ευρώ σε έργα για την ανάπτυξη ασύρματων επικοινωνιών νέας γενιάς, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και κβαντικών υπολογιστών. Καθώς η πέμπτη γενιά (5G) τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, η Κίνα έχει ήδη στείλει τον πρώτο της δορυφόρο 6G σε τροχιά. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η Ε.Ε. θα καλύψει και θα αναπτύξει τη δική της έκδοση τεχνολογίας και θα την εφαρμόσει έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η Ε.Ε. υστερεί επίσης στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με λιγότερο από το 50% των ευρωπαϊκών εταιρειών να έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Στην υγειονομική περίθαλψη, μόνο το 2% των εταιρειών χρησιμοποιούν AI στο 80% του δυναμικού της. Μια ειδική ερευνητική πρόσκληση θα καλύψει αυτό το κενό. Επιπλέον, θα υπάρξουν προσκλήσεις χρηματοδότησης έρευνας για επεξεργαστές εξαιρετικά χαμηλής ισχύος και ηγετική καινοτομία στην ηλεκτρονική και τη φωτονική.

Διαστημική έρευνα

Μια προτεινόμενη πρόσκληση ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει έργα για την επινόηση νέων τρόπων χρήσης δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης και το πρόγραμμα παρακολούθησης της γης Copernicus της Ε.Ε., για να βοηθήσει τον τομέα των μεταφορών να αναπτύξει νέες υπηρεσίες κινητικότητας και να μειώσει τη συμφόρηση και τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή αναζητά επίσης έργα που βοηθούν την ΕΕ να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών διαστημικών εκτοξεύσεων. Τα έργα που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Horizon στο πλαίσιο της διαστημικής έρευνας θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τεχνολογιών πράσινης πρόωσης έως το 2030.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο


Ημερολόγιο

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
29
30
1
2
3
4
5
Events for Μάιος

1

No Events
Events for Μάιος

2

No Events
Events for Μάιος

3

No Events
Events for Μάιος

4

No Events
Events for Μάιος

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
Events for Μάιος

6

Events for Μάιος

7

Events for Μάιος

8

Events for Μάιος

9

No Events
Events for Μάιος

10

No Events
Events for Μάιος

11

No Events
Events for Μάιος

12

No Events
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for Μάιος

27

No Events
Events for Μάιος

28

Events for Μάιος

29

No Events
Events for Μάιος

31

No Events