Το Master in Artificial Intelligence for Public Services (AI4Gov) είναι ένα νέο πρόγραμμα ανώτατης εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτύχθηκε από τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στους τομείς της ψηφιακής, της τεχνολογίας και της επιστήμης της μηχανικής.
Τα πανεπιστήμια Universidad Politécnica de Madrid (Ισπανία), Politecnico di Milano (Ιταλία), Friedrich-Alexander-Universität (Γερμανία) και το Tallinn University of Technology (TalTech), με έδρα την Εσθονία, είναι τα τέσσερα ανώτατα ιδρύματα πίσω από την εκπαιδευτική προσφορά.
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, κατά την οποία πανεπιστημιακά δίκτυα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και κορυφαίοι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν νέα εξειδικευμένα προγράμματα υψηλής ποιότητας και μαθήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Τηλεπικοινωνιών Connecting Europe Facility (CEF) και θα φέρει τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες πιο κοντά σε μη τεχνικούς ανθρώπους και άλλους επαγγελματίες, συμβάλλοντας στον στόχο 20 εκατομμυρίων επαγγελματιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2030.
Ο στόχος του Μεταπτυχιακού AI4Gov είναι να προετοιμάσει τους μελλοντικούς ηγέτες του ψηφιακού μετασχηματισμού για την αυξημένη ανάπτυξη και εφαρμογής της AI στο δημόσιο τομέα. Θα μάθουν πώς να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν και να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να βελτιώσουν την παροχή, την αποτελεσματικότητα και την αξία αυτών των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και την ικανότητα του δημόσιου τομέα μέσω κατάλληλης διαχείρισης, γνώσης και ανάπτυξης έργων και υπηρεσιών σχετικών με την τεχνητή νοημοσύνη.
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται για εξειδίκευση, προερχόμενοι από κάθε κλάδο (όχι μόνο την Επιστήμη των Υπολογιστών), που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την AI και τη σύνδεσή της με τη δημόσια διοίκηση και να γίνουν λειτουργικά ειδικοί στον τομέα. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στη συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων και υπαλλήλων του δημόσιου τομέα (όπως δημόσιοι υπάλληλοι, εργολήπτες κ.λπ.), ώστε να είναι εφοδιασμένοι με πρακτικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και διαχείρισης υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το πρόγραμμα ξεκινά τον Οκτώβριο του 2021.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ