Τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση συμπράξεων και ερευνητικών έργων του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη που λαμβάνουν τη σφραγίδα αριστείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τελικά τους πολυ-αναμενόμενους κανόνες απαλλαγής από τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν στοχευμένες επενδύσεις σε Ερευνά & Ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο έλεγχο και έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του General Block Exemption Regulation (GBER), τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να συνδυάζουν πηγές χρηματοδότησης που διαχειρίζονται κεντρικά στις Βρυξέλλες, όπως το Horizon Europe, με εθνικά και ταμεία συνοχής.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αλλαγές θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες που απαιτούνται για να γίνει η Ευρώπη μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και να ψηφιοποιήσουν την οικονομία της. Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν επίσης τις εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.
Η σφραγίδα αριστείας σχεδιάστηκε για να δώσει στους ερευνητές από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ ένα χέρι βοήθειας στην εξεύρεση χρημάτων για τα έργα τους. Η σφραγίδα δίνεται από τους αξιολογητές του Ορίζοντα σε εξαιρετικά έργα που απέτυχαν να λάβουν επιχορήγηση από την ΕΕ λόγω του υψηλού επιπέδου ζήτησης.
Τα κράτη μέλη έχουν τώρα λιγότερους περιορισμούς στο να κατευθύνουν τα εθνικά και τα ταμεία συνοχής της ΕΕ για να υποστηρίξουν ερευνητικά έργα με σφραγίδα αριστείας.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να συγχρηματοδοτήσουν ερευνητικές συμπράξεις στο Horizon Europe, οι οποίες συνδιοργανώνονται από κράτη μέλη της ΕΕ, εθνικούς χρηματοδότες έρευνας και άλλες δημόσιες αρχές. Οι συνεργασίες λαμβάνουν έως και 30% της χρηματοδότησής τους απευθείας από το Horizon Europe, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από άλλες πηγές. Οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταβάλλουν τις συνεισφορές τους στις συνεργασίες από διαρθρωτικά ταμεία και ταμεία συνοχής.
Η Επιτροπή είχε τη φιλοδοξία να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης εδώ και λίγο καιρό, αλλά μια ανανεωμένη προσπάθεια αύξησης των επενδύσεων Έρευνας & Ανάπτυξης στα κράτη μέλη έχει επιταχύνει τη διαδικασία. Η Επιτροπή θέλει τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη έως και 3% του ΑΕΠ έως το 2030.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χαλαροί κανόνες θα αποτρέψουν τις καθυστερήσεις και θα εξαλείψουν τα λογιστικά σημεία συμφόρησης στη διάθεση έργων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ για 2021-27.
Τα κράτη μέλη εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας αξιολόγησης των ερευνητικών έργων που έχουν ήδη αξιολογηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και του προκατόχου του «Ορίζοντας 2020».
Η εξαίρεση ισχύει για:
• Οικονομική βοήθεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εκτελούν έργα Έρευνας & Ανάπτυξης.
• Ενισχύσεις για δράσεις Marie Skłodowska-Curie και έργα του European Research Council Proof of Concept για τα οποία απονεμήθηκαν σφραγίδες αριστείας.
• Ενίσχυση που παρέχεται σε συγχρηματοδοτούμενο ερευνητικό και αναπτυξιακό έργο ή σε μελέτη σκοπιμότητας που υλοποιείται από τουλάχιστον τρία κράτη μέλη ή δύο κράτη μέλη και τουλάχιστον μία συνδεδεμένη χώρα, εάν το έργο αξιολογήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε διεθνικές προσκλήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες του Horizon
• Βοήθεια που παρέχεται σε συγχρηματοδοτούμενες ομαδικές ενέργειες στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, εάν αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες του Horizon.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο