Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει 673 εκατομμύρια ευρώ για την παρουσίαση του προγράμματος EU Missions στον τομέα της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος

Η Επιτροπή ενέκρινε μια τροποποίηση στο πρόγραμμα εργασίας Horizon Europe για την περίοδο 2021-2022, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ: δηλαδή αύξηση 723 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 14,7 δισ. ευρώ. Αυτός ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει 673,24 εκατομμύρια ευρώ αφιερωμένα στην λειτουργία  των EU Missions, που λανσαρίστηκαν τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για την υγεία, το κλίμα και το περιβάλλον έως το 2030.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σήμερα 19 νέες προσκλήσεις που είναι αφιερωμένες στις πέντε EU Missions. Ο πρώτος γύρος αυτών των προσκλήσεων θα ανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και ο δεύτερος θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Ο προϋπολογισμός που προστέθηκε στο πρόγραμμα εργασίας των EU Missions περιλαμβάνει προσθήκη 548,74 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 124,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2022. Το τμήμα προϋπολογισμού για το 2021 έχει ως εξής:

  • Mission «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» θα επενδύσει 122,38 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις περιφέρειες και τις κοινότητες στο ταξίδι τους για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αξιολογήσεων κινδύνου, διαδρομών και επίδειξης καινοτόμων συστημικών λύσεων μεγάλης κλίμακας που είναι οικονομικά κατάλληλες.
  • Mission για τον Καρκίνο θα επενδύσει 125,65 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, τη θέσπιση μέτρων για την ποιότητα ζωής και τις προτιμήσεις των καρκινοπαθών και των επιζώντων, καθώς και για την κατανόηση του αντίκτυπου των παραγόντων κινδύνου και των καθοριστικών παραγόντων για την υγεία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου.
  • Mission «Αποκατάσταση του Ωκεανού μας και των Υδάτων» θα χρησιμοποιήσει προϋπολογισμό 114,34 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των θαλάσσιων και γλυκών υδάτινων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, την πρόληψη και την εξάλειψη της ρύπανσης από τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τα ύδατα, τη δημιουργία μιας βιώσιμης, ουδέτερης εκπομπών άνθρακα και κυκλικής Γαλάζιας Οικονομίας . Επιπλέον, θα αναπτύξουν ψηφιακά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μοντέλων για έναν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Δίδυμο Ωκεανό και θα εμπλακούν και θα κινητοποιήσουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τις νέες γενιές.
  • Mission «Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες Πόλεις» θα χρησιμοποιήσει προϋπολογισμό 119,37 εκατομμυρίων ευρώ για νέο αστικό σχεδιασμό και σχεδιασμό για δίκαιες, βιώσιμες, ανθεκτικές και κλιματικά ουδέτερες πόλεις, θα απελευθερώσει το δυναμικό καινοτομίας των δημόσιων μεταφορών ως ραχοκοκαλιά της αστικής κινητικότητας, θα δημιουργήσει θετικές καθαρής ενέργειας περιοχές μεταξύ άλλων.
  • Mission «Soil Deal για την Ευρώπη» θα χρησιμοποιήσει προϋπολογισμό 67 εκατομμυρίων ευρώ για να εντοπίσει τυχόν κενά στους οδικούς χάρτες για την επίτευξη των στόχων της αποστολής, να επικυρώσει και να αναπτύξει δείκτες για την υγεία και τις λειτουργίες του εδάφους και να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της υγείας του εδάφους και των θρεπτικών και ασφαλών τροφίμων. Επιπλέον, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται πολυάριθμα θέματα που επικεντρώνονται σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τη δέσμευση με περιφέρειες, δήμους και νέους ανθρώπους για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβούλων εδάφους.

Η τροποποίηση του προγράμματος εργασίας Horizon Europe 2021-2022 καλύπτει επίσης αρκετές νέες δράσεις που υπερβαίνουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των EU Missions. Αυτό περιλαμβάνει συνεισφορά 50 εκατομμυρίων ευρώ στο InvestEU στο πλαίσιο του προϊόντος Πράσινη Μετάβαση μέρος του Cluster 5 του Horizon Europe – «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα». Σύμφωνα με τους στόχους του πακέτου «Fit for 55», αυτή η δράση θα επικεντρωθεί σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και άμεση δέσμευση CO2 από τον αέρα.

EU Missions Πρόγραμμα εργασίας

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2024

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Events for Φεβρουάριος

19

No Events
Events for Φεβρουάριος

24

No Events
Events for Φεβρουάριος

25

No Events
26
27
28
29
1
2
3