Δημοσιεύθηκε το Πρόγραμμα Εργασίας του προγράμματος Horizon Europe για τις προσκλήσεις δυο προγραμμάτων στο α’ τρίμηνο του 2023, CONNECT και INNOVSMES, που έρχεται για να ενισχύσει τις συνεργασίες εντός των οικοσυστημάτων καινοτομίας στην Ευρώπη και να ωθήσει ερευνητές, επιχειρηματίες, βιομηχανίες, δημόσιες αρχές, ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εντοπίσουν και να συν-αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Στο εγχείρημα αυτό θα συμβάλλουν οι startups, που έχουν αναπτύξει καινοτομίες βαθιάς (deep tech) τεχνολογίας κι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις μετασχηματισμού απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις των τελευταίων ετών και να μεταμορφώσουν το επιχειρηματικό τοπίο της ΕΕ.
Α. Μέσω του προγράμματος CONNECT, οι δράσεις θα επικεντρώνονται στην διασύνδεση οικοσυστημάτων καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόσκληση προωθεί: α) τη διασύνδεση καινοτόμων ΜΜΕ, νεοφυών και κοινωνικών καινοτόμων επιχειρήσεων με επενδυτές, βιομηχανία και δημόσιους ή/και ιδιώτες με σκοπό την ταχύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αγορές και β) μεταξύ ΜΜΕ, νεοφυών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πολιτών και μεμονωμένων εφευρετών με πανεπιστήμια και οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας (RTO ως πηγές καινοτομίας και ταλέντων). Αναλυτικά, μέσω του προγράμματος Connect θα διατεθούν 21 εκατ. Ευρώ μέσω δύο προσκλήσεις:
Η πρώτη πρόσκληση, HORIZON-EIE-2023-CONNECT-01-01, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, απευθύνεται στην πρωτοβουλία της ΕΕ Organisation of the Women TechEU Scheme, με τελικούς δικαιούχους startups, που ιδρύθηκαν από γυναίκες και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο βαθιάς τεχνολογίας (early stage deep tech start-up) για τουλάχιστον 6 μήνες κατά την υποβολή της αίτησης. Το μέγιστο ποσό που θα δοθεί σε μορφή επιχορήγησης θα είναι 75.000€.
Η δεύτερη πρόσκληση, HORIZON-EIE-2023-CONNECT-01-02, με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. Ευρώ, στοχεύει στην ανάπτυξη κοινών δράσεων μεταξύ φορέων των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Ευρώπης. Η κάθε πρόταση που θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση είναι μέγιστου ποσού 500 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή πρότασης που μεγαλύτερου ποσού. Η δράση αυτή απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών (3) ανεξάρτητων νομικών προσώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα (1) είναι εγκατεστημένο σε «μέτρια» ή «αναδυόμενη» περιφέρεια καινοτομίας και τουλάχιστον ένα (1) σε «ισχυρή» ή “ηγετική” καινοτόμος περιφέρεια.
Β. Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στην Ευρώπη, έρχεται να καλύψει το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα INNOVSMES, συνολικού προϋπολογισμού 71,12 εκατ. Ευρώ. Τέτοιες προκλήσεις είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη, την επέκταση και την κλιμάκωση των ΜΜΕ, η έλλειψη δεξιοτήτων, ο διοικητικός φόρτος και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η στέρηση ικανότητας για καινοτομία και η δυσκολία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το πρόγραμμα (HORIZON-EIE-2023-INNOVSMES-01-01), μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου European Partnership on Innovative SMEs, θα διαθέσει 34,54 εκατ. το 2023 και 36,58 το 2024 για να υποστηριχθούν καινοτόμες ΜΜΕ, ώστε να αυξήσουν την ικανότητα και την παραγωγικότητά τους στην έρευνα και καινοτομία (Ε&Κ), να ενσωματωθούν με επιτυχία σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχει κάθε νομική οντότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής της που συνδέονται με κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων νομικών οντοτήτων από μη συνδεδεμένες τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Το σχήμα μεταξύ ευρωπαίων ή/και διεθνών εταίρων, που θα συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία καινοτόμο ΜΜΕ που θα ηγηθεί ως Υπεύθυνη του προτεινόμενου Έργου.
Επιπλέον, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη ERC Advanced Grant 2023, απευθύνεται σε έμπειρους ερευνητές που ηγούνται στους τομείς τους και αναζητούν μακροχρόνια χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν έργα υψηλού ρίσκου. Οι υποψήφιοι για τις ατομικές αυτές επιχορηγήσεις ERC, που ονομάζονται Κύριοι Ερευνητές (Principal Investigators, PIs), θα πρέπει να είναι ενεργοί ερευνητές με ιστορικό σημαντικών ερευνητικών επιτευγμάτων τα τελευταία 10 χρόνια και να κατέχουν ηγετική θέση όσον αφορά την πρωτοτυπία και τη σημασία της ερευνητικής τους συνεισφοράς. Δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις, ενώ η προκήρυξη λειτουργεί με τη μέθοδο «bottom-up», χωρίς προκαθορισμένες θεματικές κατηγορίες.
Οι αιτούντες ερευνητές μπορούν να αιτηθούν μέχρι τις 23.05.2023, έως 2.500.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για περίοδο 5 ετών (το μέγιστο ποσό μειώνεται pro rata temporis για έργα μικρότερης διάρκειας). Η επιχορήγηση του ERC καλύπτει έως και το 100% των συνολικών επιλέξιμων άμεσων δαπανών της έρευνας, συν μια επιπλέον συνεισφορά που ανέρχεται στο 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών (έμμεσες δαπάνες). Επισημαίνεται επίσης ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις του ERC για το 2023 ανέρχεται στα 2.2 δις ευρώ.
Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: ris3rcm.eu, καθώς και στα social media https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/ και https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα
- Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668
- Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667
- Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313319790
- Γουλάπτση Μαρία 2313 319705
- E-mail info@ris3rcm.eu