ΑΖΚ logo

Δημιουργία αντένας του Elevate Greece στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Στις 28 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Elevate Greece A.E.                

Παρουσία startups της Β. Ελλάδος και φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖΚ Καθ. Παναγιώτης Κετικίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece A.E. κ. Μιχάλης Δρίτσας συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης, σύμφωνα με το οποίο δρομολογείται η λειτουργία γραφείου υποδοχής του Elevate Greece στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ και η συνδιαμόρφωση δράσεων και υπηρεσιών προς ωφέλεια των startups στο οικοσύστημα της Β. Ελλάδος.

Το μνημόνιο συνεργασίας με την Elevate Greece Α.Ε. αποσκοπεί να υποβοηθήσει τις ήδη 110 εγγεγραμμένες startups της Β. Ελλάδος και να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων για την ανάπτυξη και επέκταση τους σε διεθνές επίπεδο καθώς με τις συνέργειες δημιουργούνται άλματα.

Ανάμεσα στις δράσεις που δρομολογούνται να υλοποιηθούν είναι τα ακόλουθα:

1. λειτουργία γραφείου υποδοχής του Elevate Greece (contact point, help desk) στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ.

2. συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για τη προβολή των υπηρεσιών που αναπτύσσει το Elevate Greece (επιμορφωτικές δράσεις, διαγωνισμοί κλπ) προς ωφέλεια των startups στο οικοσύστημα της Β. Ελλάδος.

3. συνδιοργάνωση δράσεων DemoDays όπου θα συναντιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος με εκπροσώπους κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (VC, business angels κλπ).

4. προώθηση / διάχυση των δράσεων κοινού ενδιαφέροντος από τα συμβαλλόμενα μέρη ως community partners.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι το επίσημο μητρώο καταγραφής των Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και στοχεύει στην παρακολούθηση και καταγραφή (συγκεκριμένα KPI) της προόδου τους, στην υποστήριξή τους με οφέλη και πλεονεκτήματα ενώ παράλληλα λειτουργεί ως πόλος έλξης για επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας λειτουργεί ως ενεργοποιητής δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση και αξιοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας για την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος. Η προ-θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχει αναπτύξει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης προσφέρεται στους φορείς του οικοσυστήματος για την ανάπτυξη συνεργιών με γνώμονα την επίτευξη εξωστρέφειας.

H νεοφυής επιχειρηματικότητα σε αριθμούς

714 Startups εγγεγραμμένες στο Elevate Greece, εκ των οποίων:

Βόρεια Ελλάδα – 110 startups

  • Κεντρική Μακεδονία – 96 startups
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 7 startups
  •  Δυτική Μακεδονία – 7 startups

Αττική – 485 startups

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν για το νέο επενδυτικό πλαίσιο που ισχύει για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους, τα κίνητρα που δόθηκαν στις εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την χρηματοδότηση που προσφέρει, όπως και από το ελληνικό fund of funds, δηλαδή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι startups θα συνεχίσουν να έχουν χρηματοδοτική στήριξη μέσα από το EquiFund 2, που προβλέφθηκε για το τρέχον ΕΣΠΑ.

Επίσης τονίστηκε η μεγάλη βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί για την αρχική χρηματοδότηση των startups αλλά και των spin offs των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση/επανεκπαίδευση προγραμματιστών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, όπως και στην εξασφάλιση βίζας για τους αλλοδαπούς ερευνητές που θέλουν να δουλέψουν στην χώρα μας.

Τέλος, κατατέθηκαν προτάσεις που θα διευκόλυναν τη χρηματοδότηση αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Ημερολόγιο

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
30
31
1
2
3
4
5
Events for Νοέμβριος

4

No Events
Events for Νοέμβριος

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
Events for Νοέμβριος

12

13
14
15
16
17
18
19
Events for Νοέμβριος

14

No Events
Events for Νοέμβριος

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Events for Νοέμβριος

27

No Events
Events for Δεκέμβριος

3