Καταληκτική ημερομηνία: 25 Μάϊου 2023
Ο γενικός στόχος της Ανοιχτής Πρόσκλησης DREAM είναι η οικονομική υποστήριξη μικρών και προσανατολισμένων στην αγορά έργων που αφορούν ΜμΕ, που συνίστανται στην ενσωμάτωση και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών σε περιβάλλοντα παραγωγής. Η οικονομική υποστήριξη DREAM θα διατεθεί σε μια συνεργατική κοινοπραξία που θα υποβάλει αίτηση και θα καταδεικνύει πώς η εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση των διαδικασιών παραγωγής, ιδίως όσον αφορά τη βελτιωμένη και πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων (ενέργεια, νερό, προμήθειες, υλικά). Επιδιώκει επίσης να επιταχύνει την πρόσβαση στην αγορά σε νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από τεχνολογικές ΜΜΕ, που εφαρμόζονται στον τομέα της μεταποίησης, ενισχύοντας την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Η σύνθεση της κοινοπραξίας πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 2 εταίρους:
- Εταίρος 1 = ΜΜΕ από τον ψηφιακό τομέα
- Εταίρος 2 = Ιδιωτικός φορέας από τον βιομηχανικό τομέα
Οι αιτούντες πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες στο Πρόγραμμα Ενιαίας Αγοράς (SMP), και συγκεκριμένα:
- κράτη μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων υπερπόντιων χωρών και εδαφών (ΥΧΕ)).
- Χώρες εκτός ΕΕ: καταχωρημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ και χώρες που είναι συνδεδεμένες με το τμήμα COSME του προγράμματος για την ενιαία αγορά (κατάλογος χωρών που συμμετέχουν): https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/ 2021-2027/smp/guidance/list-3rd-country-participation_smp_en.pdf )
Τουλάχιστον μία νομική οντότητα της κοινοπραξίας (ψηφιακή ΜΜΕ ή τελικός χρήστης) πρέπει να εδρεύει σε χώρα ενός από τους εταίρους της κοινοπραξίας DREAM, π.χ. Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο ή Ρουμανία.
Η κοινοπραξία συγκεντρώνει οντότητες από τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιφέρειες NUTS 1 της Ευρώπης από επιλέξιμες χώρες. Οι υποψήφιοι από τις χώρες της ΕΕ-13 ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση. Όλες οι οντότητες που υποβάλλουν αίτηση ως μία κοινοπραξία θα πρέπει να είναι αυτόνομες μεταξύ τους (χωρίς κεφάλαιο ή προσωπικούς δεσμούς).
Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο είναι 30.000 € με τη μορφή εφάπαξ επιχορήγησης. Μόνο οι ΜΜΕ είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.
Η Ανοιχτή Πρόσκληση DREAM θα παρέχει οικονομική υποστήριξη για δύο διαφορετικούς τύπους δράσεων, και συγκεκριμένα:
- Η δράση δημιουργίας πρωτοτύπων θα απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν ήδη εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας και έχουν την ανάγκη να αναπτύξουν ένα πρωτότυπο για να δαπανήσουν προσπάθειες στη μικρογραφία, τη δοκιμή, τον πειραματισμό, τη δημιουργία MVP κ.λ.π. (TRL 6) .
- Η δράση αποδεικτικού χαρακτήρα θα απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει και δοκιμάσει ένα πρωτότυπο, με την ανάγκη να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερη κλίμακα σε πραγματικό περιβάλλον (TRL 7-8).
Οι αναμενόμενες τεχνολογίες στην Ανοιχτή Πρόσκληση DREAM είναι ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στην πρόκληση της βιωσιμότητας και στην ανθεκτικότητα των διαδικασιών:
- Τεχνητή νοημοσύνη, Big Data και analytics
- Internet of Things (IoT)
- Cloud Computing
- Αυτόνομη Ρομποτική
- Immersive technologies (AR/VR)
- Προσομοίωση
- System Integration
- Κυβερνο-ασφάλεια
Οι βιομηχανικοί τομείς που απευθύνονται στην Ανοιχτή Πρόσκληση DREAM είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των νανοτεχνολογιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της μηχανικής, της αεροδιαστημικής, της ιατρικής και φαρμακευτικής, των κατασκευών, της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, της ναυτιλίας (ναυτικές βιομηχανίες), της μεταλλουργίας, των χημικών, των τροφίμων και ποτών, της εφοδιαστικής , εκτύπωση, κλωστοϋφαντουργία, πολυτέλεια, καλλυντικά, ξύλο, χαρτί, έπιπλα, καταναλωτικά προϊόντα κ.λπ.