Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Χρηματοδότηση 16,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων η απόφαση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με προϋπολογισμό 16.849.740,52 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).               

Η επένδυση αφορά στην επέκταση των ερευνητικών υποδομών του ΕΚΕΤΑ και την ενίσχυση του επιστημονικού του εξοπλισμού στους τομείς έρευνας, που εμφανίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και κάθετων ερευνητικών υποδομών αιχμής, την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.

Η υλοποίησή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στο Τεχνολογικό Πάρκο Τέταρτης Γενιάς ThessINTEC, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, στο παράρτημα του Κέντρου στην Πτολεμαΐδα, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και στη Λάρισα.

Στο επίκεντρο των νέων υποδομών βρίσκονται η διεξαγωγή έρευνας αιχμής και η παροχή υπηρεσιών από τα πέντε Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ  στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και της αγροδιατροφής.

Ειδικότερα, οι υποδομές Industry 4.0 Test Bed και AI Nucleus του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ θα προσανατολιστούν στην παροχή υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τις γραμμές παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η υποδομή Οne Health Nucleus του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων  Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ, με βασικό άξονα την ολιστική προσέγγιση υγείας-διατροφής, θα διευκολύνει τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στις Επιστήμες Ζωής.

Η ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας θα βρεθεί στο επίκεντρο της υποδομής The Factory, η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας startup εταιρειών και άλλων πιλοτικών μονάδων του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ, καθώς και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα άλλα Ινστιτούτα του Κέντρου, στο βαθμό που αυτές θα απαιτούν ειδικές μηχανουργικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή και επεξεργασία υλικών και την κατασκευή πρωτοτύπων.

Επίσης, η υποδομή iMile του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, θα επιτρέπει την παρατήρηση, τον δραστικό σχεδιασμό των μεταφορών, τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την ανάπτυξη λύσεων για τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το σύμπλεγμα των υποδομών του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ) του ΕΚΕΤΑ (iBO-Hub) και i-Hectare (i-ha) θα αποτελέσουν σημείο συγκέντρωσης όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, που σχετίζονται με την αγρο-ευφυΐα, τη γεωργία ακριβείας, τη βιώσιμη ενέργεια, και  την κυκλική οικονομία και την εργονομία –εμβιομηχανική.

Παράδειγμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποτελούν, επίσης, η ανάπτυξη του έξυπνου θερμοκηπίου Smart Agri-Food pilot Facility, αλλά και της υποδομής Remote Collaboration and Knowledge Sharing Space facility, που θα λειτουργήσει ως χώρος επίδειξης της έρευνας που διεξάγεται στο ΕΚΕΤΑ και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτή.

Η προτεινόμενη δράση πληροί την αρχή των ίσων ευκαιριών και μη διάκρισης, δίνοντας τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης AμEA στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Αναβάθμιση υποδομών ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Ημερολόγιο

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
27
28
29
30
1
2
3
Events for Δεκέμβριος

3

4
5
6
7
8
9
10
Events for Δεκέμβριος

10

No Events
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Events for Δεκέμβριος

20

No Events
Events for Δεκέμβριος

21

No Events
Events for Δεκέμβριος

22

No Events
Events for Δεκέμβριος

24

No Events
25
26
27
28
29
30
31
Events for Δεκέμβριος

25

No Events
Events for Δεκέμβριος

26

No Events
Events for Δεκέμβριος

27

No Events
Events for Δεκέμβριος

28

No Events
Events for Δεκέμβριος

29

No Events
Events for Δεκέμβριος

30

No Events
Events for Δεκέμβριος

31

No Events
1
2
3
4
5
6
7