Καταληκτικές ημερομηνίες: 7 Ιουνίου και 4 Οκτωβρίου 2023
Ο γενικός στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί και να προστατεύει τη δική της διαστημική υποδομή, αποφεύγοντας τον κίνδυνο απώλειας της στρατηγικής της αυτονομίας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της διαστημικής βιομηχανίας της, ενθαρρύνοντας την εμφάνιση καινοτόμων, διαλειτουργικών, εξελισσόμενων και αυτόνομων «πελατοκεντρικών» καινοτόμων διαστημικών τεχνολογιών και υπηρεσιών.
Όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι ειδικοί στόχοι αυτής της Πρόκλησης είναι:
- Η διάθεση μέσων για να επιθεωρήσει τα διαστημόπλοια σε τροχιά, να αυξήσει τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των δορυφόρων.
- Η ανάπτυξη αυτόνομων δυνατότητων αποφυγής σύγκρουσης στο διάστημα, π.χ., χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)/Μηχανικής Μάθησης (ML) για ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης, δεδομένα εντοπισμού διαστημικών απορριμμάτων και ανάπτυξη δυνατοτήτων προώθησης κινητικότητας στο διάστημα.
- Η περαιτέρω ώριμη συναρμολόγηση και κατασκευή σε τροχιά με διαφορετικές εφαρμογές
- Η συλλογή διαστημικών απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τη μετατροπή (π.χ. πλατφόρμες μικροβαρύτητας).
- Ο σχεδιασμός και κατασκευή μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας Ε&Κ, χαμηλής τροχιάς, συναρμολογημένης σε τροχιά και για τη φιλοξενία πειραμάτων μικροβαρύτητας σε τροχιά ή συλλογή/επαναχρησιμοποίηση διαστημικών απορριμμάτων.
- Η κλιμάκωση των ρηξικέλευθων καινοτομιών για την επίγνωση της κατάστασης του διαστήματος (SSA), την εφοδιαστική στο διάστημα, την παρατήρηση της γης, την πλοήγηση, τις δορυφορικές επικοινωνίες (SATCOM) και άλλα.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Πρόγραμμα Εργασίας EIC 2023 .
Επιλέξιμοι Φορείς: (κυρίως) ΜμΕ, ιδιώτες από ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες
Περισσότερες πληροφορίες εδώ