Καταληκτικές ημερομηνίες: 7 Ιουνίου και 4 Οκτωβρίου 2023
Προς υποστήριξη της αποστολής της ΕΕ για το έδαφος ( EU Soil Mission) και της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ , της στρατηγικής Farm to Fork , Fit for 55 και REPowerEU , ο βασικός στόχος αυτής της πρόκλησης είναι η ανάπτυξη λύσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος παραγωγής τροφίμων ανθεκτικό σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαταραχές. Για να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, απαιτείται μια νέα γενιά τεχνολογιών, εξοπλισμού και υλικών (όπως, ενδεικτικά, το όργωμα του εδάφους, η προστασία των καλλιεργειών και τα μηχανήματα και εξοπλισμός συγκομιδής), που βασίζεται στις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας και υποστηρίζεται από τεχνολογίες Industry 4.0 και ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αρχές του Industry 5.0, τον ανθρωποκεντρισμό, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.
Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρωτοποριακές καινοτομίες που θα οδηγήσουν σε ριζικό μετασχηματισμό πέρα από τις σύγχρονες πρακτικές λίπανσης, προστασίας των καλλιεργειών, άρδευσης και διαχείρισης του εδάφους. Από την άποψη του συστήματος τροφίμων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη στρατηγικές για την προσαρμογή του κλίματος. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις τέτοιων καινοτομιών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Από περιβαλλοντική άποψη, αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη διασφάλιση υγιέστερης και πλουσιότερης βιοποικιλότητας και πιο ανθεκτικών οικοσυστημάτων.
Εάν παρέμβουν στο στάδιο της επεξεργασίας τροφίμων, οι αιτούντες ενθαρρύνονται να δώσουν προσοχή στη μείωση/αντικατάσταση των προσθέτων τροφίμων με τεχνικές βιοσυντήρησης και γρήγορη κλιμάκωση της παραγωγής.
Οι λύσεις θα πρέπει να είναι εύκολο να κλιμακωθούν και/ή να αναπαραχθούν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Οι ειδικοί στόχοι αυτής της πρόκλησης είναι:
- Ανάπτυξη και κλιμάκωση διεπιστημονικών λύσεων για την αναγεννητική γεωργία και την υγεία του εδάφους στους τομείς της
- Βιώσιμης γονιμοποίησης
- Προστασίας των καλλιεργειών σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων με έμφαση σε μηχανικά/φυσικά και βιολογικά μέτρα.
- Άρδευσης
- Διαχείρισης, προστασίας και αποκατάστασης του εδάφους.
- Διαχείρισης καλλιεργειών και ζώων
- Νέες διαδικασίες, υλικά, εξοπλισμός, πρακτικές διαχείρισης και μικροοργανισμοί προσαρμοσμένοι σε σκληρά περιβάλλοντα, ανάγκες προσαρμογής στο κλίμα και έλλειψης πόρων, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των καλλιεργειών, των μικτών γεωργικών συστημάτων, και των τεχνολογιών για την αύξηση της προσαρμογής των καλλιεργειών στις κλιματικές αλλαγές.
Αυτή η Πρόκληση αποσκοπεί στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της ασφάλειας, ιδίως με τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας και την προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμων τεχνολογιών. Με στόχο την αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, αυτή η πρόκληση στοχεύει επίσης να συμβάλει σε καλύτερες πρακτικές διαχείρισης του άνθρακα και του αζώτου, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.
Με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτήν την πρόκληση θα ενισχύσουν την τεχνολογική αυτονομία και ηγετική θέση της ΕΕ μέσω της εστιασμένης υποστήριξης των καινοτομιών στους τομείς της βιώσιμης και ανθεκτικής γεωργικής παραγωγής, της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιοποικιλότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Πρόγραμμα Εργασίας EIC 2023 .
Επιλέξιμοι Φορείς: (κυρίως) ΜμΕ, ιδιώτες από ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες
Περισσότερες πληροφορίες εδώ