Με βασικό άξονα το γεγονός ότι ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για την κατανάλωση του 40% της τελικής ζήτησης ενέργειας και για το 36% των εκπομπών CO2, η ΕΕ έχει προτείνει ένα σύνολο οδηγιών και στρατηγικές για τη σταδιακή κατάργηση των μη αποδοτικών κτιρίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τo έργο D ^ 2EPC φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για την υλοποίηση της νέας γενιάς δυναμικών Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων. Ειδικότερα, η ψηφιακή πλατφόρμα D ^ 2EPC, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου, επιτρέπει την έκδοση νέας γενιάς δυναμικών ΠΕΑ σε τακτική βάση ενώ διαθέτει ταυτόχρονα πρόσθετες υπηρεσίες που θέτουν στο επίκεντρο τον χρήστη και παρέχουν προσωποποιημένες συμβουλές και λύσεις προς μια αποδοτική ανακαίνιση.
Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι ο συντονιστής του έργου και συμβάλει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ψηφιακής αναπαράστασης του κτιρίου, τον προσδιορισμό της αρχιτεκτονικής και των λειτουργιών του συστήματος και στην πιλοτική αξιολόγηση της προτεινόμενης λύσης.
Μετά από 3 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα D ^ 2EPC φτάνει στο τέλος του και συνδιοργανώνει με δύο ακόμη ευρωπαϊκά έργα E-Dyce και ePANACEA ένα κοινό τελικό Συνέδριο με θέμα: «Εκτίμηση και Αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων μέσω νέας γενιάς Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης»: Προς ένα έξυπνο και απαλλαγμένο από τις εκπομπές άνθρακα μέλλον για τα ευρωπαϊκά κτίρια, όπου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους.
To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ