New European Bauhaus Prizes 2023

Βραβεία New European Bauhaus και Πρόσκληση Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας: γνωρίστε τους νικητές

Βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2023

Από τους 61 φιναλίστ, 15 νικητές με υποδειγματικές πρωτοβουλίες του New European Bauhaus θα λάβουν χρηματικό βραβείο ύψους έως 30.000 EUR και δέσμη μέτρων επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τα έργα και τις ιδέες τους.

Οι νικητές των «Πρωταθλητών του New European Bauhaus» που λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 30.000 EUR για επιτυχημένα έργα είναι οι εξής:

 • Δημοτικός κήπος στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) που κέρδισε τη διαδικτυακή δημόσια ψηφοφορία
 • Ripple (Ιρλανδία) στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
 • Sacromonte Caves Museum (Ισπανία) στην κατηγορία «Αποκατάσταση της αίσθησης του ανήκειν»
 • ΑνατολικόAalborg: Από απομονωμένη σε συμπεριληπτική (Δανία) στην κατηγορία «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο»
 • Tova (International) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Οι νικητές των «ανερχόμενων αστέρων του New European Bauhaus», αιτούντες κάτω των 30 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 15.000 EUR για τις υποσχόμενες ιδέες τους είναι οι εξής: 

 • Roofscapes (Γαλλία)νικητής της διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού
 • Κοινοτικός κήπος NOI Ortadini στη Matera (Ιταλία), στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
 • Η Βιβλιοθήκη της Φύσης (Λιθουανία) στην κατηγορία «Αποκατάσταση του αισθήματος του ανήκειν»
 • Saga — ένα θεραπευτικό ταξίδι μέσω παιχνιδιού (Δανία) στην κατηγορία «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο»
 • ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Γαλλία) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Οι νικητές των «Πρωταθλητών εκπαίδευσης του New European Bauhaus» που λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 30.000 EUR για πρωτοβουλίες μάθησης και εκπαίδευσης είναι οι εξής: 

 • Klimaatspeelplaats (Βέλγιο) νικητής της διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού
 • Πλωτό Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Γερμανία) στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
 • Θετικές επιστήμες στις κοινότητες μεταναστών (διεθνείς) στην κατηγορία «ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν»
 • Danube Design Lab Ruse (Βουλγαρία) «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο»
 • Land/Hand (Κάτω Χώρες) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Η τρίτη έκδοση των βραβείων έλαβε περισσότερες από 1400 αιτήσεις από κράτη μέλη της ΕΕ και, για πρώτη φορά, αιτήσεις για πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, τα βραβεία 2023 περιλάμβαναν επίσης ένα πρόσθετο σκέλος με επίκεντρο την εκπαίδευση και τη μάθηση.

Τα βραβεία γιορτάζουν και απονέμουν παραδείγματα υφιστάμενων έργων και ιδεών από νέα ταλέντα, ώστε να καταστεί η Ευρώπη πιο βιώσιμη, όμορφη και χωρίς αποκλεισμούς.

Ανακαλύψτε όλα τα στοιχεία των επικρατέστερων υποψηφίων και τα έργα τους στην ιστοσελίδα των βραβείων New European Bauhaus.

Πρώτο EUI — βραβευθέντες για καινοτόμες δράσεις

Οι 14 νικητές της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία — Καινοτόμες Δράσεις για το New European Bauhaus προέρχονται από ποικίλα αστικά πλαίσια της ΕΕ, τα οποία εκπροσωπούν 12 χώρες της ΕΕ, με την πλειονότητα των πόλεων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι νικητές της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για καινοτόμες δράσεις της ΕΕ είναι, ανά τομέα προτεραιότητας:

 • «Κατασκευή και ανακαίνιση με πνεύμα κυκλικότητας και ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα»: NatUR-W (Lorca, Ισπανία) και Viana S + T + ARTS Centre (Viana do Castelo, Πορτογαλία)·
 • «Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»: ImpertCity (Aarhus, Δανία) και S4T(Rovereto, Ιταλία)·
 • «Προσαρμογή και μετατροπή κτιρίων για λύσεις οικονομικά προσιτής στέγασης»: AHA Βουδαπέστη (Βουδαπέστη, Ουγγαρία), Rock the Block (Egaleo, Ελλάδα), SHARE (Fuenlabrada, Ισπανία) και SOFTacademy (Τάλιν, Εσθονία)·
 • «Αναγέννηση αστικών χώρων»: RELAUNCHTOWIN (Burgas, Βουλγαρία), Time2Adapt(Lille European Metropolis, Γαλλία), WATSUPS (Mechelen, Βέλγιο), We-Z (περιφέρεια III της Ρώμης — Montesacro, Ιταλία), αστικά πάρκα βιοποικιλότητας (Turku, Φινλανδία) και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους (Varaždin, Κροατία).

Με τη στήριξη 65 εκατ. EUR από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα βραβευθέντα έργα θα χρησιμεύσουν ως μια νέα γενιά έργων επίδειξης του New European Bauhaus στους τομείς της κατασκευής και ανακαίνισης σε πνεύμα κυκλικότητας και βιωσιμότητας, της διατήρησης και ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προσαρμογής και μετατροπής κτιρίων για οικονομικά προσιτές λύσεις στέγασης και της αναγέννησης αστικών χώρων. Κάθε έργο θα λαμβάνει συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ έως και 5 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός μέγιστης περιόδου 3,5 ετών.

Η πρωτοβουλία προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από ολόκληρη την ΕΕ, με τη συμμετοχή 99 αιτήσεων από 21 κράτη μέλη της ΕΕ και 125 αστικών αρχών, εκ των οποίων το 76 % προερχόταν από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (κάτω των 250.000 κατοίκων).

Επόμενα βήματα

Τον Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή θα διοργανώσει την τέταρτη έκδοση των βραβείων, στο πλαίσιο της δεύτερης διοργάνωσης του φεστιβάλ New European Bauhaus. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ιδιώτες μπορούν να προτείνουν τις δικές τους δραστηριότητες, έργα ή δορυφορικές εκδηλώσεις σε μία από τις τρεις προσκλήσεις ώστε να αναδειχθούν στο προσκήνιο του Φεστιβάλ. Οι προσκλήσεις είναι ανοικτές έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Ημερολόγιο

MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
27
28
29
30
1
2
3
Events for Δεκέμβριος

3

4
5
6
7
8
9
10
Events for Δεκέμβριος

10

No Events
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Events for Δεκέμβριος

20

No Events
Events for Δεκέμβριος

21

No Events
Events for Δεκέμβριος

22

No Events
Events for Δεκέμβριος

24

No Events
25
26
27
28
29
30
31
Events for Δεκέμβριος

25

No Events
Events for Δεκέμβριος

26

No Events
Events for Δεκέμβριος

27

No Events
Events for Δεκέμβριος

28

No Events
Events for Δεκέμβριος

29

No Events
Events for Δεκέμβριος

30

No Events
Events for Δεκέμβριος

31

No Events
1
2
3
4
5
6
7