Για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της ΕΕ έως το 2050, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) και εμπειρογνώμονες συνεργάστηκαν για να οραματιστούν τέσσερα βιώσιμα σενάρια της ΕΕ και προσδιόρισαν στρατηγικούς τομείς παρέμβασης μέσω μιας διαδικασίας foresight.
Προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν ανθεκτικές στρατηγικές, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μια καινοτόμο διαδικασία foresight, οραματιζόμενοι τέσσερις διαφορετικές εκδοχές μιας βιώσιμης ΕΕ το 2050 και τα διαφορετικά μονοπάτια.
Οι τέσσερις εκδοχές μιας βιώσιμης ΕΕ το 2050 μας καλούν να φανταστούμε διαφορετικά πιθανά μέλλοντα:
- Η αλλαγή καθοδηγείται από ισχυρή κρατική παρέμβαση , με έμφαση στη βιωσιμότητα, τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που επιβάλλονται μέσω αυστηρών ρυθμίσεων και άφθονων κοινωνικών υπηρεσιών.
- Μια κοινωνία όπου το ατομικιστικό, επιχειρηματικό πνεύμα του ιδιωτικού τομέα ηγείται των προσπαθειών μετάβασης στη βιωσιμότητα μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας, στην οποία το κράτος αναλαμβάνει ρόλο καθοδήγησης και κινητοποίησης.
- Ένας κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχείς, μόνιμες κρίσεις , όπου ο πρωταρχικός στόχος της ΕΕ περιστρέφεται γύρω από τον μετριασμό και τη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής σε μια επιδεινούμενη γεωπολιτική πραγματικότητα.
- Το τέταρτο σενάριο οραματίζεται μια κοινωνία που οδηγείται από πολίτες, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, επιδιώκοντας μια κοινωνία ισότητας με επίκεντρο την ευημερία και την επάρκεια. Αυτό το όραμα δίνει έμφαση στις τοπικές λύσεις, την αλληλεγγύη και την άμεση δημοκρατία ως θεμελιώδεις αρχές.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ