Η Θεσσαλονίκη, ως η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί εστία καινοτομίας, χάρη στο μέγεθος, τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, τα ερευνητικά κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της. Ωστόσο, οι σύγχρονες προκλήσεις ανθεκτικότητας καλούν για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ισόρροπης ανάπτυξης, που υπερβαίνει τα όρια των πόλεων και οι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της.
Επιδιώκοντας τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της Κεντρικής Μακεδονίας με το μητροπολιτικό οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, και την πλήρη ενεργοποίηση του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Μηχανισμού Καινοτομίας – One Stop Liaison Office, έχει αναπτύξει πλάνο ετήσιων συναντήσεων με τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Το σκεπτικό της παρέμβασης είναι η διαμόρφωση ενός νέου δρόμου ενίσχυσης της καινοτομίας και ανάπτυξης, που θα επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό επιλεγμένων βιομηχανικών κλάδων που εντοπίστηκαν ως σημαντικές κατόπιν μελέτης – οδικού χάρτη που ανέπτυξε το One Stop Liaison Office, και που περιλαμβάνει (α) τον εντοπισμό των σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων στις Π. Ε. Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, και Χαλκιδικής, (β) τη διερεύνηση κοινών προβλημάτων και προοπτικών ανάπτυξης τους, και (γ) τον σχεδιασμό δράσεων καινοτομίας που μπορούν να μετασχηματίσουν τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες.
Η μελέτη – οδικός χάρτης αποκαλύπτει μια σειρά από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, τόσο για κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για το σύνολό τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι παρακάτω 13 (από τις 272) βιομηχανικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συγκροτούν το δυναμικό παραγωγικό πλέγμα των 6 Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός της Θεσσαλονίκης:
- Τη Μεταποίηση: Εντοπίζονται οκτώ (8) βασικές οικονομικές δραστηριότητες (βιομηχανικές ομάδες), με έμφαση στους κλάδους των τροφίμων (ΚΑΔ 101, 103, 105, 108), στην κατασκευή μηχανημάτων και μεταλλικών προϊόντων (ΚΑΔ 283, 289, 251, 252), και στα προϊόντα ξύλου (ΚΑΔ 310, 161).
- Τις Υπηρεσίες: Πέντε (5) βιομηχανικές ομάδες, με κυρίαρχες τις δραστηριότητες εστίασης (ΚΑΔ 561), παροχής ποτών (ΚΑΔ 563), καταλυμάτων (ΚΑΔ 551, 553), και μεταφορών (ΚΑΔ 493, 494).
Σύμφωνα με το εργαστήριο URENIO & Intelspace (Ν. Κομνηνός, Χ. Κακδέρη, Α. Πανώρη) που διενήργησε την ανάλυση των δραστηριοτήτων, ‘αυτός ο αριθμός κλάδων ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση συνεκτικών πολιτικών με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή. Συγκρίνοντας τα Π.Ε., παρατηρούμε πως οι ομοιότητες στις βιομηχανικές ομάδες είναι πιο έντονες από τις διαφορές. Αυτό το χαρακτηριστικό θέτει τα θεμέλια για συνεργατικές δράσεις και στρατηγικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση των κλάδων σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετικές Π.Ε., με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας’.
Αναλυτικά, ανά Περιφερειακή Ενότητα ξεχώρισαν ως σημαντικότερες μεταποιητικές δραστηριότητες (συνεκτιμώντας μέγεθος, εξειδίκευση και δυναμισμό):
Τέλος στην Π.Ε. Χαλκιδικής, με σημαντικότερες να αναδεικνύονται οι οικονομικές δραστηριότητες στον τουρισμό (ΚΑΔ 562, 563, 561, 551, 799), διακρίνεται στη μεταποίηση η Επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών (ΚΑΔ 103)
Στην Π.Ε. Ημαθίας η Επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών (ΚΑΔ 103) και η Κατασκευή γεωργικών και δασοκομικών μηχανημάτων (ΚΑΔ 283 ). Ένα σημαντικό στοιχείο για την προώθηση της καινοτομίας στην περιοχή αποτελεί η αναγνώριση της άνθησης σε υπηρεσίες έντασης γνώσης, όπως ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, η επεξεργασία δεδομένων και οι υπηρεσίες πληροφορίας.
Στην Π.Ε. Κιλκίς, η Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (ΚΑΔ 105) και άλλων ειδών διατροφής (ΚΑΔ 108), η Κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ΚΑΔ 139), Μηχανημάτων μορφοποίησης μετάλλου και εργαλειομηχανών (ΚΑΔ 284) αλλά και η Κατασκευή επίπλων (ΚΑΔ 310).
Στην Π.Ε. Πέλλας κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες αναδεικνύονται η Επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών (ΚΑΔ 103), η Κατασκευή γεωργικών και δασοκομικών μηχανημάτων (ΚΑΔ 283) και μεταλλικών ντεπόζιτων, δεξαμενών και δοχείων (ΚΑΔ 252, το Πριόνισμα, πλάνισμα και εμποτισμός ξύλου (ΚΑΔ 161)
Στην Π.Ε. Πιερίας η Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος και παραγωγή προϊόντων κρέατος (ΚΑΔ 101), η επεξεργασία φρούτων και λαχανικών (ΚΑΔ 103), γεωργικών και δασοκομικών μηχανημάτων (ΚΑΔ 283) και Δομικών μεταλλικών προϊόντων (251).
Στην Π.Ε Σερρών η Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (ΚΑΔ 105), η Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) (ΚΑΔ 221), το Πριόνισμα, πλάνισμα και εμποτισμός ξύλου (ΚΑΔ 161), η Κατασκευή ηλεκτρολογικού φωτιστικού εξοπλισμού (ΚΑΔ 274)
Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας https://www.ris3rcm.eu/ , στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων www.horizonscanning.io και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia
TWITTER: https://twitter.com/RIS3RCMakedonia & LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/one-stop-liaison-office
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:
- 2313 319668 (Σταύρος Μαντζανάκης )
- 2313 319667 (Χριστίνα Λαγκάνη)
- 2313 319705 ( Γουλάπτση Μαρία )
καθώς και στο e-mail info@ris3rcm.eu.