Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για όλες τις επιχειρήσεις οι ανοιχτές προσκλήσεις του EIT Manufacturing, το οποίο προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες χρηματοδότησης για καινοτόμες ιδέες στον μεταποιητικό τομέα και απευθύνονται σε εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και startups, που επιθυμούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και λύσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας στον κλάδο της μεταποίησης. Όπως τόνισε η κα Νίκη Κούση, Managing Director του EIT Manufacturing South East, πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) και έχει ως αποστολή την ενίσχυση της καινοτομίας για τη μεταποίηση στην Ευρώπη. Έχοντας τα κεντρικά του στην Γαλλία, το EIT Manufacturing ίδρυσε ένα κέντρο καινοτομίας (hub) στην Αθήνα το 2022. Το hub επιπλέον είναι υπεύθυνο να υποστηρίξει την ανάπτυξη συνεργειών, τη συμμετοχή στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προκηρύσσονται στην Ευρώπη με άλλα εταιρικά σχήματα, την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε νέες τεχνολογίες, αλλά και να παρέχει υπηρεσίες στις νεοφυείς επιχειρήσεις για την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά, εντοπίζοντας νέους πελάτες και αποκτώντας πρόσβαση σε επενδυτές και άλλους φορείς του δικτύου.
Ένα επιπλέον εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι το πρόγραμμα «Attica Export» το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Συμεών Διαμαντίδη, Πρόεδρο ΣΕΒΕ, αποτέλεσε ένα προϊόν συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, της Export Credit Greece (ECG) και της Attica Bank και στοχεύει στην υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα προχρηματοδότησης για την προετοιμασία των παραγγελιών και της αποστολής των προϊόντων στο εξωτερικό και της ασφάλισής τους μέσω του ECG, με σκοπό τον μετριασμό των κινδύνων. Συνεργώντας στην προηγούμενη δράση, ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος έχει αναπτύξει τον Οδηγό με τίτλο «8 Βήματα για να Εξάγω», που δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.
Ο Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας – One Stop Liaison Office (OSLO), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί επιπρόσθετα μία δράση ενδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εστιασμένη στην εν λόγω περιοχή. Τόσο μέσω τηςφυσικής δομής του, όσο και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του, οι επιχειρηματίες μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις διαθέσιμες προσκλήσεις χρηματοδότησης σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεργώντας στην ενημέρωση των επιχειρηματιών, η πλατφόρμα του One Stop Liaison Office .horizonscanning.io εντοπίζει τάσεις και ασθενή σήματα, που δύνανται να επηρεάσουν στο μέλλον την οικονομική δραστηριότητα σε οκτώ (8) τομείς ενδιαφέροντος, και ο επιχειρηματίας είναι σε θέση πλέον να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και ευκαιρίες του κλάδου του. Μία εμβληματική δράση που διοργάνωσε ο Μηχανισμός και είναι σε εξέλιξη, είναι ο πρώτος Διαγωνισμός Ανοιχτής Καινοτομίας (IFS Awards) στην περιφέρεια, με χρηματικά βραβεία που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου 10 μεγάλες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα γνωστοποίησαν από μία σημαντική πρόκληση, και στη συνέχεια μέσω ανοιχτής πρόσκλησης αναζήτησαν λύση από startups και ερευνητές του περιφερειακού, κι όχι μόνο, οικοσυστήματος. Τέλος, η διενέργεια Εργαστηρίων Επιχειρηματικής Ανακάλυψης που διοργανώνει το One Stop Liaison Office, εντοπίζει και προτεραιοποιεί τις κρίσιμες δραστηριότητες που συνδέουν τις επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η κ. Μαρία Γουλάπτση, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Τα παραπάνω αναλύθηκαν διεξοδικά κατά την εκδήλωση «Καινοτομία και εξωστρέφεια. Προκλήσεις και Ευκαιρίες», από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2024. Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, Συνιδρυτής και Advisory Board της εταιρείας SEEMS, που υπογράμμισε τις ευκαιρίες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη συμμετοχή τους στα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αναφέροντας την προσωπική του εμπειρία, ενώ ο κ. Ανδρέας Συμεωνίδης, Ιδρυτής & Υπεύθυνος Έρευνας της Cyclopt, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σχετικά με τη χρηματοδότηση, αλλά και την ανάγκη για ευελιξία των επιχειρήσεων στον ταχύτατα εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο.
Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας https://www.ris3rcm.eu/ , στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων www.horizonscanning.io και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia
TWITTER: https://twitter.com/RIS3RCMakedonia & LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/one-stop-liaison-office
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:
- 2313 319668 (Σταύρος Μαντζανάκης )
- 2313 319667 (Χριστίνα Λαγκάνη, Γιώργος Θεμελής)
- 2313 319705 ( Γουλάπτση Μαρία )
καθώς και στο e-mail info@ris3rcm.eu.