Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την έκδοση 2024 της Έκθεσης Επιδόσεων Επιστήμης, Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) (SRIP). Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων της ΕΕ στην Ε&Κ, γεγονός που συνέβαλε στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην πράσινη τεχνολογία, ιδίως, και στη συνολική υψηλή ποιότητα της έρευνας της ΕΕ.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τρεις κύριες προκλήσεις για την Ε&Κ της ΕΕ:

  1. Υποχρησιμοποιημένα οικοσυστήματα Ε&Κ : η ΕΕ είναι κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης στην επιστημονική έρευνα, αλλά αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην εκμετάλλευση του πλούσιου οικοσυστήματος Ε&Κ στην καλύτερη περίπτωση. Οι έντονες διακυμάνσεις στις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) μεταξύ των κρατών μελών καθιστούν τον στόχο του 3% του ΑΕΠ μακριά από την επίτευξη.
  2. Επίμονο χάσμα Ε&Κ : Οι δραστηριότητες Ε&Κ έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη – κάτι που μπορεί να ενισχυθεί μέσω της παροχής υποστήριξης σε δραστηριότητες και φορείς με τις υψηλότερες επιδόσεις.
  3. Τεχνολογικό χάσμα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου , που προκαλείται επίσης από την πολυπλοκότητα στην αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα για Ε&Κ σε επίπεδο ΕΕ. Ενώ η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με την πράσινη μετάβαση, υπάρχει ακόμη πρόοδος που πρέπει να σημειωθεί στον ψηφιακό τομέα.
Δυνατά και αδύναμα σημεία των επιδόσεων Ε&Κ της ΕΕ

Μερικά από τα βασικά ευρήματα των επιδόσεων επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας της έκθεσης της ΕΕ είναι:

  • Η ΕΕ διατηρεί ηγετική θέση στις παγκόσμιες καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (29%) και την ενεργειακή απόδοση (24%).
  • Η ΕΕ ξεπερνιέται μόνο από την Κίνα ως προς την επιστημονική παραγωγή και αντιπροσωπεύει το 18% της παγκόσμιας επιστημονικής παραγωγής. Όσον αφορά το παγκόσμιο μερίδιο στο κορυφαίο 10% των δημοσιεύσεων με τις περισσότερες αναφορές, η ΕΕ έχει παρόμοια απόδοση με τις ΗΠΑ αλλά πίσω από την Κίνα. Το 2021, η ΕΕ κατετάγη μόνο πέμπτη ως προς την ένταση Ε&Κ (2,3 %), κάτω από τις ΗΠΑ (3,5 %), την Ιαπωνία (3,3 %), τη Νότια Κορέα (4,9 %) και την Κίνα (2,4 %), που ξεπέρασαν το επίπεδο της ΕΕ για την ένταση Ε&Κ για πρώτη φορά το 2020.
  • Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η ΕΕ είναι λιγότερο εξειδικευμένη σε βασικές τεχνολογίες βελτίωσης της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του Διαδικτύου των πραγμάτων, των τεχνολογιών blockchain και των κβαντικών υπολογιστών.
  • Η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ΕΕ είναι περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, εμποδίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Σχετικά

Το One Stop Liaison Office αποτελεί κεντρικό πυλώνα του εμβληματικού έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε περισσότερα →

Βράβευση
Office

RIS3 One Stop Liaison Office
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 198,
Τ.Κ. 546 55, Θεσσαλονίκη

Social
Newsletter


Εγγραφείτε στο Newsletter μας